Jak ugotować ryż?

Ryż gotowany jest w milionach gospodarstw domowych każdego dnia; jest to jeden z podstawowych produktów spożywczych na świecie, ale jest to też danie, które niektórzy ludzie uważają za niemożliwe do prawidłowego ugotowania. Gotowanie ryżu jest łatwe, pod warunkiem przestrzegania kilku prostych zasad i wyboru odpowiedniej metody dla danego rodzaju ryżu.

1. Zagotuj wodę i dodaj sól
Wlej wodę (na każdą filiżankę ryżu, użyj 1 filiżanki wody) do dużego rondla z dopasowaną pokrywką. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj 1 łyżeczkę soli do wody.

2. Dosyp ryż
Dodaj do wrzącej wody.

3. Wymieszaj raz lub tylko tyle razy, aby oddzielić ryż
Użyj drewnianej łyżki do oddzielenia kępek. Nie mieszaj nadmiernie: może to spowodować, że ryż stanie się lepki.

4. Przykryj garnek i gotuj
Upewnij się, że pokrywa ściśle przylega do garnka. Zmniejsz ogrzewanie do najniższego stopnia. Ryż wolno gotuj przez około 18 minut, następnie zdejmij z ognia i pozostaw ryż do dogotowania w garnku przez kolejne 5 minut.

5. Spulchnij widelcem
Tuż przed podaniem delikatnie spulchnij ryż widelcem, aby oddzielić ziarna.

Wskazówka: Nie odstawiaj rondla ani nie mieszaj ryżu podczas gotowania. Jak zrobisz to zanim będziesz gotowy do podania, umieść złożony ręcznik na rondlu, załóż pokrywkę i odłóż na bok. Ręcznik wchłonie nadmiar wilgoci, zapobiegając rozgotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *